Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Efektivní a levný způsob vytápění domu v zimě

2023-08-10
Efektivní a levný způsob vytápění domu v zimě

Oblíbenost jednotlivých způsobů vytápění byla dlouhá léta závislá na stupni vývoje technologie a dostupnosti jednotlivých surovin. Současné problémy s čistotou ovzduší a smogem vyplývají z velké části z velké obliby uhlí v Polsku. Tento stav je z velké části způsoben dobou Polské lidové republiky a objektivními faktory - vysokou dostupností uhlí za relativně nízkou cenu. Technologie se však výrazně posunula kupředu. K dispozici jsou i jiné, účinnější způsoby vytápění. Možná jste o některých z nich nevěděli. Nejlepší příklad? Dvoufunkční klimatizace.

Vyhřeje klimatizace byt?

Klimatizace je spojena především s funkcí chlazení. Naprostá většina klimatizací aktuálně dostupných na trhu nabízí i funkci vytápění . To je z velké části způsobeno konstrukcí klimatizačního systému. Je to prostě tepelné čerpadlo vzduch-vzduch . Stejně jako je možné v létě uvolňovat teplo (chlazení), je také možné tento proces obrátit a v případě potřeby jej využít k vytápění. Má ale klimatizace dostatečný výkon, aby vytopila celý byt? Hodně záleží na konstrukci, výkonu klimatizace, typu zařízení, ploše bytu a tepelné izolaci budovy. Velmi často se jednostěnné klimatizace používají v bytech pouze v obývacím pokoji nebo ložnici. Takové zařízení nemusí stačit k vytápění vícepokojového bytu. Vytápění klimatizací je skvělým řešením pro menší prostory a byty vybavené několika klimatizacemi.

Vyplatí se topit klimatizací?

To závisí do značné míry na technologii klimatizace, energetické třídě zařízení a jeho výkonu. Před pořízením dvoufunkční klimatizace se vyplatí poradit se s odborníkem nebo si jednoduše přečíst informační letáky o konkrétním zařízení. Potřebné informace jsou ukryty v sekci spotřeba v režimu topení. Topný výkon klimatizace je obvykle vyšší než chladicí výkon. Jinými slovy: Klimatizace lépe topí, než chladí.

Kolik elektřiny spotřebuje klimatizace v režimu vytápění?

Lze odhadnout, že spotřeba energie je přibližně 4x nižší než topný výkon. Při topném výkonu 4 kW by příkon neměl překročit 1,2 kW. Nyní stačí spočítat, kolik hodin bude klimatizace za měsíc pracovat, a vynásobit tuto hodnotu sazbami našeho tarifu za elektřinu. Sami udělat prognózu naší poptávky je dost problematické. Před nákupem se proto vyplatí poradit se se specializovaným poradcem.

Kolik stojí vytápění klimatizací?

K zodpovězení této otázky potřebujeme následující informace:

  • Spotřeba energie v režimu topení,
  • provozní doba zařízení,
  • Sazba za 1 kWh elektřiny.

Jakmile máme tyto informace, stačí tyto hodnoty vynásobit. Provozní doba zařízení závisí na našich potřebách a mnoha dalších faktorech. V případě paneláků může být důležité i patro, na kterém se byt nachází! To, do jaké míry obyvatelé sousedních prostor vytápí, může skutečně snížit naši poptávku po teple a následně i náklady na vytápění klimatizací. Pokud použijeme zařízení s topným výkonem 4 kW, naše měsíční náklady na vytápění by neměly přesáhnout 200 PLN. V některých případech to bude až 120 PLN. Neexistují zde žádná pravidla – účty závisí na úrovni naší spotřeby.

Jak snížit náklady na vytápění pomocí klimatizace?

  • Investice do fotovoltaických panelů může pokrýt spotřebu elektrické energie klimatizace,
  • V případě větších objektů - klimatizace dobře poslouží v přechodném období nebo jako doplněk k jinému zdroji tepla,
  • Nákup energeticky úsporné klimatizace vede k dlouhodobému snížení účtů za elektřinu ,
  • Postarejte se o zateplení svého majetku a dobré návyky v běžném životě - teplo v zimě uniká velmi rychle otevřenými okny a otevřenými dveřmi,
  • Klimatizaci nezakrývejte nábytkem – lepší přístup znamená lepší proudění tepla.

Máte stále pochybnosti? Čísla mluví sama za sebe. Klimatizace je efektivní a levný způsob, jak vytopit domácnost na podzim a v zimě.

IdoSell Trusted Reviews
4.62 / 5.00 13 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-07-31
OK
2024-06-18
ok
pixel