Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Hydraulické spojky a rozdělovače

( počet produktů: 49 )

Rozdělovače a hydraulické spojky jsou pojmy, které se velmi často používají zaměnitelně. To však není zcela pravda. Hydraulická spojka je sice jakýmsi rozdělením dvou okruhů, ale ne každá hydraulická spojka je vybavena rozdělovačem. Hydraulická spojka je svislá nádrž na vodu zakončená na jedné straně horkými vývody a na druhé straně studenými vývody. Horní část je zodpovědná za přívod ze zdroje tepla, zatímco spodní část zajišťuje návrat média. Hydraulické rozdělovače určují směr proudění kapaliny přenosem mechanické energie do poháněného místa. Rozdělovač nahrazuje složité systémy trubek, tvarovek a armatur.

Zobrazit

Hydraulická spojka - co to je?

Hydraulický rozbočovač je zařízení, které umožňuje připojit několik topných spotřebičů se stejnými provozními parametry k několika topným okruhům. Jinými slovy, hydronický uzel umožňuje propojit kotel a topné okruhy. Nejčastěji se používá pro obvody, které mají vlastní čerpadla. Hydraulické spojky umožňují udržovat správný tlak mezi kotlem a topným systémem. Většinou jsou vyrobeny z uhlíkové nebo nerezové oceli. Použití vhodného materiálu omezuje tepelné ztráty. Některé spojky jsou vybaveny automatickým odvzdušňovačem, který zabraňuje zablokování systému vzduchem. Nejčastěji se používají v budovách vybavených podlahovým vytápěním a radiátory.

Hydraulické rozdělovače a spojky - funkce

  • Oddělení topného a kotlového okruhu,
  • Odvzdušnění a proplachování topného média,
  • Prevence nízkoteplotní koroze,
  • Zajištění plynulého provozu kotle při snížené a zvýšené potřebě topného výkonu,
  • Žádné hydraulické vyvážení celého zařízení,
  • Zlepšení komfortu při používání různých typů topných zařízení.

Hydraulická spojka s rozdělovačem

Pokročilejší instalace vyžadují použití hydraulické spojky s rozdělovačem. Toto připojení zajišťuje správnou funkci systému a eliminuje možné rušení čerpadla. Použití hydraulické spojky s rozdělovačem je nákladnější, ale znamená delší životnost topného zařízení použitého v systému. Hydraulické kapalinové spojky s rozdělovačem mají charakteristickou konstrukci. Středová přepážka jednotky je seříznutá, aby se proudy mohly míchat.

Jak vybrat hydraulickou spojku?

Velikost hydronického uzlu by měla být přizpůsobena průtokům jednotlivých topných okruhů. Výpočet se provádí podle vzorce V=(P*860)/ΔT. V je průtok jednoho topného okruhu (měřeno v l/h), P je výkon topného okruhu a hodnota ΔT je přiřazena rozdílu teplot v topném okruhu. Vypočtený průtok je nejdůležitějším parametrem, který určuje, jaké rozdělovače a hydraulické spojky je třeba zakoupit.

Hydraulické rozdělovače a ohřev

Hydraulické rozdělovače se používají jak v podlahovém vytápění, tak v typických instalacích ústředního vytápění. V případě podlahového vytápění zajišťují rozdělovače, že se
správnou teplotu v každé topné smyčce, která je součástí naší instalace. Dobrá distribuce tepla vede ke snížení spotřeby energie a provozních nákladů. Hydraulické rozdělovače pro paprskové systémy a záslepky, ke kterým lze připojit několik topných trubek. Rozdělovače a hydronické uzly se velmi často používají při tepelné modernizaci budov, aby se dosáhlo co nejlepšího stupně tepelné účinnosti různých zdrojů tepla.

Rozdělovače a hydraulické spojky - doporučení výrobci

Výběr zařízení se správnými technickými parametry je jedna věc. Je důležité, aby rozdělovače a hydraulické spojky pocházely ze spolehlivého zdroje. Osvědčená značka je spojena se zárukou výrobce a snadnou dostupností náhradních dílů nebo servisních techniků znalých daného typu zařízení. Doporučujeme rozdělovače a hydraulické spojky od společností KELLER, FERRO, PERFEXIM.

IdoSell Trusted Reviews
4.62 / 5.00 13 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-07-31
OK
2024-07-31
OK
pixel