Uložit do nákupního seznamu
Vytvoření nového nákupního seznamu

Jak vybrat správnou klimatizaci pro svůj dům a byt?

2023-03-10
Jak vybrat správnou klimatizaci pro svůj dům a byt?

Při plánování koupě klimatizace často čelíme dilematu, vybrat tu správnou pro náš dům či byt. Určitě musí ladit s designem interiéru. Důležitějším faktorem jsou však jeho technické parametry. Může se ukázat, že zařízení nesplní očekávání. Chlazení místnosti bude trvat dlouho a v extrémních případech nebude možné dosáhnout optimální teploty. Vyplatí se proto takový nákup předem zvážit z hlediska vašich požadavků. Kromě toho byste měli zvážit, jak vybrat klimatizaci pro oblast místnosti, ve které bude instalována. Tohle je velmi důležité. Zařízení, které je příliš malé, bude neúčinné. Navíc provozní náklady budou vysoké. Taková klimatizace bude po celou dobu pracovat na maximální výkon, což se okamžitě projeví na vašich účtech za elektřinu. Navíc se může ukázat, že v místnosti nelze dosáhnout požadované teploty.

Jak zvolit výkon klimatizace k velikosti místnosti?

Existuje jednoduchý převodník, který nám ukáže, jak zvolit výkon klimatizace k velikosti místnosti. Předpokládá se, že zařízení by mělo mít 1000 W na každých 10 m² . Pokud tedy chcete ochladit místnost o rozloze 40 m², měli byste se poohlédnout po zařízení s výkonem 4000 W. Tento univerzální přepočítací koeficient však nezohledňuje konkrétní podmínky v místnosti. Místnost lze propojit s kuchyňským koutem, kde se vytváří další teplo. Důležitá je také velikost a těsnost oken. Při plánování instalace klimatizace jsou to faktory, které je třeba vzít v úvahu. Jak tedy vybrat výkon klimatizace pro konkrétní místnost? V takových situacích je třeba předpokládat, že zařízení musí být výkonnější. A ano:

  • v místnostech umístěných v podkroví - o 30-50% více energie;
  • v pokojích s kuchyňským koutem - o 10-20% více energie;
  • v silně slunných místnostech s okny orientovanými na západ nebo jih - o 20-30% více energie;
  • v místnostech se špatnou tepelnou izolací nebo netěsnými okny - o 10-20% vyšší výkon.

 

Dalším faktorem může být počet zařízení generujících teplo. Jde především o elektroniku. Televize nebo počítač nebude problém. Při instalaci klimatizace, například v serverovně, je však třeba vzít v úvahu teplo generované zařízeními.

Jaká klimatizace je pro domácnost nejlepší?

Pokud máte pochybnosti o tom, jaká klimatizace bude pro váš domov nejlepší, vyplatí se poradit se s odborníkem. Instalace klimatizace musí být naplánována předem. Výběr vhodných zařízení a odhady instalace jsou obvykle zdarma. Specialista vám nejen poradí, jak vybrat klimatizaci pro váš dům a byt. Také vám řekne, jaké další faktory je třeba vzít v úvahu a kam zařízení nejlépe umístit. Máme pak záruku správně zvolených parametrů. To nás nejen ušetří vysokých účtů v budoucnu, ale také prodlouží životnost klimatizace. To zajišťuje pohodlí při používání po dlouhou dobu.

Doporučené stránky

IdoSell Trusted Reviews
4.62 / 5.00 13 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-16
Zboží došlo v pořádku.
2024-06-18
ok
pixel